Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációBBTE: Lemondanak a magyar rektorhelyettesek

BBTE: Lemondanak a magyar rektorhelyettesek
2006-11-29
Salat Levente

Csütörtökön benyújtja lemondását Salat Levente és Nagy László, jelentették be a Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tanszékvezetői szerda délutáni tanácskozásán. Az egyetem két rektorhelyettese helyébe egy öttagú bizottságot jelöltek ki. A többi tisztséget illetően az a javaslat született, hogy – bár minden tanszék maga dönt a kérdésben – a tisztségviselők maradjanak a helyükön, mivel a folyó ügyeket továbbra is intézni kell. A magyar oktatók az ellen tiltakoznak, hogy az egyetem szenátusa menesztette az önálló Bolyai-egyetem visszaállításáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) két vezetőjét, Hantz Pétert és Kovács Lehelt.

Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke az elbocsátott tanárok esetét „csendes tisztogatásnak” minősítette. Tőkés szerint a magyar történelmi egyházak püspökei közös tiltakozó dokumentum elfogadására készülnek. Tőkés elítélte, hogy a Hantzékat kizáró szenátusi döntést megszavazta a római katolikus teológia kart képviselő Marton József dékán, illetve a protestáns teológia kart képviselő Buzogány Dezső is. Mint arról beszámoltunk, a botrányt kiváltó szenátusi ülésen a református, illetve a római katolikus hittudományi kar képviselőin kívül Szamosközi István, az Akadémiai Tanács alelnöke is megszavazta Nicolae Bocsan rektor javaslatát. A kolozsvári Szabadság napilap szerint Jakubinyi György érsek, illetve Papp Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke megvitatják e kérdést.

Bocsan szerdán – törvényesnek nevezve – újfent kiállt a szenátus döntése mellett, és azzal vádolta Hantzot és Kovácsot, hogy „imázsromboló” tevékenységük miatt az elmúlt időszakban csökkent az egyetemre felvételiző magyar diákok száma. Szakmailag nem teljesítő, szélsőségeseknek nevezve az oktatókat Bocsan hozzátette: eltávolításuknak nincsenek etnikai vonatkozásai, ugyanakkor elítélte az ügyben általa észlelt politikai nyomásgyakorlást.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöke tegnap kijelentette: a párttá alakuló szervezet Hantz Pétert és Kovács Lehelt jelölné európai parlamenti képviselőnek. A BBTE két eltávolított oktatója azonnal elhatárolódott Szász Jenő „meggondolatlan és önkényes” kijelentésétől. Kijelentették, Szász ezzel politikai síkra kívánja terelni a romániai magyar felsőoktatás ügyében körvonalazódó nemzeti egységet. Leszögezték: nem kívánnak politikai pályára lépni.

Az RMDSZ operatív tanácsa úgy véli, a vezetőségnek már rég hatályba kellett volna léptetnie az egyetem többnyelvűségére vonatkozó döntéseit, ugyanakkor létre kellett volna hoznia a magyar oktatók és diákok számára egyenlő esélyeket biztosító önálló magyar karokat és tanszékeket. „Ezúttal még egyszer bebizonyosodott, hogy teljes mértékben indokolt a magyar nyelvű állami felsőoktatás igénye, beleértve az önálló intézményekhez való jogot” – áll a közleményben. Az RMDSZ szolidaritásáról biztosította Hantz Pétert és Kovács Lehelt.

Európa is odafigyel

Szent-Iványi István európai parlamenti képviselő kezdeményezni fogja, hogy kinevezését követően Leonard Orban soknyelvűségért felelős európai biztos haladéktalanul vizsgálja ki a kizárt oktatók ügyét, és ha ez nem vezet eredményre kezdeményezi, hogy a történtekkel az Európai Parlament plenáris ülése foglalkozzék. Megítélése szerint a BBTE többnyelvűségének szerepelnie kell a soron következő magyar–román közös kormányülés napirendjén is. Leonard Orban a Magyar Rádiónak szerdán azt mondta, hogy a kérdés az egyes tagállamok hatáskörébe tartozik, de hivatalba lépése után megvizsgálja majd, hogy milyen hatásköre van ezen a téren az európai közösségnek. Arra a kérdésre, hogy kinevezése után hivatalos felkérésre kivizsgálja-e a BBTE-n a többnyelvűség miatt kirobbant botrányt, Orban úgy válaszolt, hogy ha szükség lesz rá, meghozza a megfelelő döntéseket.

Az EP néppárti frakciójának magyar képviselői is felháborodással vették tudomásul a két oktató elbocsátását, és felszólították az egyetem szenátusát, hogy helyezzék vissza állásukba az elbocsátott oktatókat és tegyenek konkrét intézkedéseket annak érdekében, hogy a háromnyelvűség tükröződjék az egyetemi élet mindennapjaiban. Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az erdélyi magyar közösség oktatási jogait az államilag finanszírozott önálló magyar egyetemek biztosíthatják.

Utcai tüntetést szerveznek

Közben a BBTE-ről elbocsátott két oktatóval szolidarizáló tüntetést szerveznek Kolozsváron december 7-én a Farkas utcában. Bár a megmozdulást a polgármesteri hivatalnál az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) jelentették be, azt több ifjúsági szervezet közösen szervezi. A Transindex portál indította aláírásgyűjtési akció keretében szerda délutánig több mint 2500, a világ különböző pontján élő személy követelte a tanárok visszafogadását.

Kelemen Tamás, Krónika
Forrás: Erdely maA soknyelvűség biztosa még nem nyilatkozik

A soknyelvűség biztosa még nem nyilatkozik
2006-11-29

A Babes-Bolyai Egyetem két magyar oktatójának kizárása miatt a soknyelvűségért felelős leendő európai biztoshoz fordul Szent-Iványi István, az Európai Parlament szabad demokrata képviselője.

A kolozsvári egyetem szenátusa hétfőn zárta ki a két adjunktust az oktatói testületből, amiért magyar nyelvű feliratokat helyeztek el az egyetem több épületében. A döntést a többi magyar európa parlamenti képviselőhöz hasonlóan Szent-Iványi István is felháborítónak nevezte. Közölte, hogy kinevezése után felkéri Leonard Orbant, hogy haladéktalanul vizsgálja ki az ügyet.

A román biztosjelölt rádiónknak azt mondta, hogy a kérdés az egyes tagállamok hatáskörébe tartozik, de hivatalba lépése után megvizsgálja majd, hogy milyen hatásköre van ezen a téren az Európai Közösségnek, illetve a Bizottságnak.

Nagyon óvatos leszek és figyelmes a válaszaimban addig, amíg a kinevezésemmel kapcsolatos eljárás zajlik - bocsátotta előre Leonard Orban.

- Nézze, egyelőre nem akarok reagálni a kolozsvári helyzetre, ha majd megszavaz az Európai Parlament és átveszem tisztségemet, alkalmam lesz bővebb kommentárra – válaszolta.

Arra a kérdésre, ha a kinevezése után hivatalos kérést kap, hogy kivizsgálja a Babes-Bolyai Egyetemen a többnyelvűség miatt kirobbant botrányt, Leonard Orban úgy válaszolt, hogy akkor dönti majd el, hogy miként cselekszik. Január elseje után, ha szükség lesz rá, meghozza a megfelelő döntéseket.

Magyar Rádió
Forrás: erdely.maSzolidaritási tüntetés lesz Kolozsváron

Szolidaritási tüntetés lesz Kolozsváron a kirúgott tanárok mellett
2006-11-29

Gyertyás tüntetés a Bolyai Egyetemért 2005 őszén

A Babes-Bolyai Tudományegyetemről elbocsájtott két oktatóval szolidarizáló tüntetésre kerül sor Kolozsváron. Bár a Polgármesteri Hivatalnál a tüntetést az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) jelentették be, azt több ifjúsági szervezet közösen szervezi. Az EMI azt szeretné, ha minél többen felvállalnák azokat a célokat, amelyeket a Bolyai Kezdeményező Bizottság hirdet, és amelyek megvalósítása során Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusokat az egyetem vezetése kirúgta állásukból.

A tüntetésre december 7-én, csütörtökön délután 5 órakor a Farkas utcában kerül sor.

Forrás: erdely.maEgy nem létező testület elé citálták Hantzékat

Egy nem létező testület elé citálták Hantzékat
2006-11-30

Sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt az egyetem előtt Hantz Péter és Kovács Lehel, a Babes-Bolyai egyetem két kizárt adjunktusa. Az oktatók elmondták, hogy olyan formában kaptak idézést, elbocsátásukat követően az ún. vizsgálóbizottság elé, amely a legkisebb mértékben sem nevezhető törvényesnek. Az idézésen nem volt iktatószám, sem dátum, sem pecsét, még aláírás sem. Hantz és Kovács utánanézett és de egyetem Chartájában nem történik utalás egy ilyen vizsgálóbizottság létezésére vonatkozóan, sőt erről az egyetem jogtanácsosa sem tudott semmit mondani nekünk. Egy nem létező testület elé citálták őket, méghozzá azt követően, hogy elbocsátásukról döntöttek. Állításuk szerint az egyetem rektora feszültséget keltett az egyetemen és káoszt azzal, hogy teljesen figyelmen kívül hagyta a magyar oktatók és magyar diákok igényeit. Hantz Péter és Kovács Lehel Nicolae Bocsan rektor leváltását, illetve lemondását kéri.


Makkai Koós Imola, Duna TvHÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona