Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációMit is képvisel Slota, a zsolnai polgármester?

Mit is képvisel Slota, a zsolnai polgármester?

Kicsoda Ján Slota?

forrás: ÚJ SZÓ-PORTRÉ

Ján Slota: „Buzik vagyunk, vagy normális emberek?”
Beülünk a tankokba...

Az MKP politikusai magyar titkos ügynökökkel sétálgatnak Pozsonyban. Beülünk a tankokba, és irány Budapest. Duray? Szóhoz sem jutok. Inkább lehet baromnak, mint embernek nevezni. Mečiarnál valószínűleg átüt a pakolás, kezeltesse magát, vagy menjen a kutya... Akik nem akarják eladni a földjeiket a KIA-nak, azok termesszék rajta a krumplijukat meg a répájukat, aztán dugják fel valahova. Hát mik vagyunk mi: buzik vagy normális emberek?

Igen, a fenti mondatok idézetek, valamennyi Ján Slotától, a Szlovák Nemzeti Párt örökös(?) elnökétől származik, s szemezgetésünknek csak a terjedelem szabott határt. Zsolna első embere – aki a rendszerváltás óta szünet nélkül tölti be ezt a posztot – Litvaillón született, 1953-ban, Milan Slota bányatechnikus és Anna Slotová háztartásbeli második gyermekeként. A nacionalizmust mondhatni az anyatejjel szívta magába: a Matica-alapító Juraj Slota leszármazottja. Négy testvére van, öt évvel fiatalabb öccse egy bányaszerencsétlenségben halt meg. Slota maga is bányamérnök, a Kassai Műszaki Főiskolán szerezte oklevelét 1977-ben. Ezután a privigyei bányában dolgozott, majd a légierőnél katonáskodott. 1981 és 1990 között a Prefmonta nevű építési vállalatnál volt részlegvezető. A rendszerváltás körül kezdett politizálni, a nemzeti párt egyik újraalapító tagja. 1990-ben nemzeti színekben lett a Szövetségi Parlament képviselője, s csak a legutóbbi parlamenti ciklusban rekedt a nagypolitikán kívülre. Slota bátran tetszeleghet belviszályoktól szaggatott pártjának megmentőjeként: ‘94-ben ő volt az, aki felhozta őket 5,4 százalékra, és mindjárt a kormányba is juttatta, és még Anna Malíkovával (most Belousovová) is összeállt, hogy visszaszerezze hatalmát. Sikerült neki. Ficóhoz hasonlóan ő is kilátásba helyezte volna távozását: akkor ment volna, ha az MKP bekerül az új kormányba.

Slota eddig háromszor nősült, aktuális felesége jogászhallgató a Komenský Egyetemen. Három gyermeke van. Számos luxusautója mellett egy Honda Gold Winget is magáénak mondhat, de pilótaigazolványt is birtokol, így földhözragadtnak egyáltalán nem nevezhetjük. Elmegyógyász szakértőnk szerint: „korlátolt, buta ember, ám ostobasága nagy adag cinizmussal párosul, s mindezt tudatosan adagolja, mert tisztában van vele: van egy réteg, amelyiket ezzel meg lehet szólítani. Programszerű magyarellenessége lehet hagyomány, de személyes tapasztalatokból is táplálkozhat. Közrejátszhat, hogy az első felesége magyar volt, talán rossz emlékei vannak róla, az ember pedig szeret általánosítani. Slota egy nárcisz, hatalmas az egója, miközben rendkívül alacsony intellektusú, brutális, primitív, alkoholista. Egyértelműen személyiségzavaros.”

Azt hitte a pozsonyi kocsmában, hogy Zsolnán van
Slota: megint a sárga földig

forrás: ÚJ SZÓ-HĺR

Nem a választási plakátokon látható fizimiskáját mutatta meg (ismét) Ján Slota. A Joj szombati híradójának képsorai szerint a nemzeti vezér már részegen tért be egy ismert pozsonyi ivóba, bár ő azt hitte, hogy Zsolnán jár. A kocsmaasztalnál aztán ugyanazokat a magyar- és homoszexuális-ellenes szólamok hagyták el a száját, amelyeket józanul szokott kántálni szinte mindig, amikor mikrofonközelbe kerül. Gesztikulálása, nehezen forgó nyelve is azt támasztotta alá, újra sikerült a sárga földig leinnia magát. Addig a földig, amelyről ő igen nagy szeretettel állítja, hogy a szlovákoké, a magyarok pedig mehetnek a ... Egyébként a mostani eset kapcsán a szórakozóhely egyik alkalmazottja elmondta, ilyen vulgáris vendégük még nem volt. Mostanáig. (ú)

[2006. 05. 22.]

Semmit sem adunk a magyar seggfejeknek! - néhány "gyöngyszem" Slota kijelentéseiből

"Ha a Szlovák Nemzeti Párt szélsőséges, akkor a magyarok a radioaktivitás erejével sugározzák magukból a szélsőségességet. Jobban, mint Csernobil. A legjobb megoldás az lenne, ha feltöltenénk az országot betonnal."
(2005. június 10.)

"A magyarok rákos daganat a szlovák nemzet testén, amit késlekedés nélkül el kell távolítanunk."
(2005. április 15.)

"A Magyar Koalíció Pártjának ténykedésétől még a 200 éve elhantolt szlovák holtak is felébrednek, kiugranak a koporsóból, hogy végre jól arconcsapjanak valakit."
(2005. január 24.)

"A kisebbség terrorizálja a többséget. Mindenütt a világon a terror ellen harcolnak, de itt [Szlovákiában] sokan nem tudják, hogy kik ellen kell harcolni."
(2002. november 18.)

Ján Slota vezetné a Szlovák Nemzeti Pártnak azt a küldöttségét, amely az Európai Parlamentben „a magyarok sovinizmusára és egységrombolására hívná fel a figyelmet”. Anna Belousovová alelnök szerint „a magyarok nemzetellenes uszításai miatt még erőteljesebb ellentámadásra van szükség”, ezért ez ügyben tegnap Eduard Kukan külügyminiszterrel is tárgyaltak. Slota a magyarokat „a szlovákság rákfenéjének” nevezte, amelyet „mihamarabb el kell tüntetni a nemzet testéről”. (TASR)
(2005. április 15.)

Ján Slota szerint etnikai tisztogatással is felérő, évekig tartó, tömeges elmagyarosítás zajlott Magyarországon, ezért erkölcsi elégtételt követel a Szlovák Nemzeti Párt Magyarországtól és a magyarságtól. A párt elnöke kijelentette, a magyar nemzetnek kellene bocsánatot kérnie a szlovákoktól történelmi gaztetteik miatt. Csáky Pál miniszterelnök-helyettesnek pedig le kellene mondania, hiszen Slota szerint Jiří Paroubek cseh kormányfő kártérítési javaslatára tett reakciója szöges ellentétben áll Szlovákia külpolitikai irányultságával, és méltatlan egy magas beosztású politikushoz. (TASR)
(2005. július 15.)

Hetedszer tett feljelentést Ján Slota Duray Miklós ellen. Az SNS elnöke most a trianoni évfordulón elhangzott kijelentései miatt akarja bíróság elé citálni az MKP ügyvezető alelnökét. Slota hozzátette, visszautasítja azoknak a politológusoknak a véleményét, akik pártját szélsőségesnek nevezik. „Ha az SNS szélsőséges, akkor a magyarok radioaktív szélsőségesek, és még Csernobilnál is jobban sugároznak. Legjobb lenne, ha bebetonoznák őket” – mondta. Az SNS Biró Ágnes kulturális államtitkár menesztését követeli, mert részt vett a trianoni megemlékezésen. (dem)
(2005. június 10.)

Slota: Babilon lesz Szlovákiából
Csáky Pál indítványa a magyar irredenta mozgalom újabb kísérlete „nyelvi Babilont” csinálni Szlovákiából, amelynek az a célja, hogy Szlovákia déli része elmagyarosodjon – reagált a miniszterelnök-helyettes javaslatára Ján Slota, az SNS elnöke. Csáky tervezete szerint a vegyes lakosságú területeken a hivatalos nyelvhasználati kvótát a jelenlegi húsz százalékról tízre csökkentenék. (TASR)
(2003. augusztus 13.)Olvasóink írták:

4. bús turul írta ekkor: 2006-07-24 23:44:46Jan Slota a tipikus példája a buta embernek. Annak a fajtának, aki nem mindig van tisztában a helyzetével, és nem ismeri a történelmet. Például én, ha egy olyan ország politikusa lennék, amit a szlovák nép enyhe túlzással a franciáktól kapott ajándékba trianonban, akkor egy kicsit visszavennék az agresszióból, és letörölném a vért a szám sarkából, mert még a végén rájönnek, hogy milyen szerény értelmi képességekkel is rendelkezem valójában. Ajándék lónak ne nézd a fogát, mint mondják:D Addig örüljenek, amíg nem vizsgálják felül a békediktátumot, és nem kapják meg azt, ami járna nekik a határon túli magyarok évszázados kínzásáért!

3. Szlovik írta ekkor: 2006-07-24 19:46:21Én csak azt nem értem, hogy a kormányunk, miért nem reagál erre a megfelelő fórumokon, miért van az, hogy híradóinkban alig néhány perces (jó esetben) bejátszással tájékoztatják a közvéleményt. Miért van az....de tudom miért van, jól működik az agymosás, az elmúlt évtizedek agymosása és lassan kihal az a korosztály aki még emlékezik arra, milyen magyarnak lenni, akik még harcoltak a hazáért.
Én nagyon el vagyok keseredve.

"Hát magyar földön már nem maradt magyar
ki ráncba szedné
ezt az ősi portán tobzódó
sok-száz idegent?
Ébredj magyar!
Termőfölded másoknak terem!
Gonosz irányba sodor
ez a megveszekedett új történelem!"

Vass Albert

2. Vendég írta ekkor: 2006-07-20 09:40:04Jan Slotát egy nemzetközi elmeszakértői bizottságnak kellene megvizsgálni, illetve rendelkezni a megfelelő gyógykezelésről

1. mégmindenlehet írta ekkor: 2006-07-14 09:32:21Fel kell tenni a kérdést a magyarországi külügyminiszternek és a hadügyminiszternek, hogyan értelmezik a fenti kijelentéseket különös tekintettel az "ország feltöltése betonnal" javaslatát az egyik szlovák kormánypártnak?
Írásban a parlamentben is és nyilvánosan is.

forrás: mkdsz.huHÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona